bertilkok.punt.nl
Kok en de vertrekkende bassist

Sommige mensen kom je je hele muzikale leven tegen. Toen ik ooit, héél lang geleden begon met basgitaar spelen, keek ik enorm op tegen de toenmalige bassist van de Zwolse band The Fax. Ene Arie. Op een gegeven moment trad ik met ons bandje op in Sally O'Briens en toen stond hij met wat muziekmaten in het publiek. Ik was onzeker over mijn spel en bij het zien van deze basgeweldenaar kreeg ik een volledige black-out tijdens een relatief eenvoudig nummer van Alanis Morissette. Het zou Arie worst zijn. Hij complimenteerde ons bandje met het lekkere repertoire en vond dat ik heerlijk kon rocken op de bas.

Veel later toen het bandje (Escape) veranderd was in de goed draaiende coverband Barcode moest ik door polsklachten stoppen met bassen. Mijn opvolger in die band werd...Arie. Na veel verschillende dingen gedaan te hebben was hij wel weer toe aan een vaste band met voldoende optredens. Dat de kwaliteit van de band met sprongen omhoog ging door zijn komst moge duidelijk zijn.

Na een paar jaar flink geoefend te hebben op trompet kon ik aansluiten bij de net opgerichte Big Band Heerde. En ja hoor. De vaste bassist daar werd mijnheer Boesberg zelf. Inmiddels gestopt met coverbands en zich vastbijtend in muziektheorie en het betere jazzwerk. In de big band kon hij los op electrische bas voor de funknummers en op contrabas voor fijne walking basspartijtjes. Arie bleek niet alleen voor coverbands een ideale bassist te zijn, maar bevatte ook het voor big bands zo gewenste bassistentotaalplaatje. 

Het ziet er vaak uit alsof het hem geen enkele moeite kost, maar we weten beter. Arie is een studiedier. Ook bij de meest eenvoudige invalklussen (hé muzikanten moeten ook eten!) bereidde hij zich minitieus voor. Een beetje aanklooien zat er niet bij. Hoe hij het de laatste jaren gedaan heeft is me volstrekt onduidelijk. Een "gewone" baan hebben, een studie volgen tot muziekdocent, trouw aanwezig zijn bij Big Band Heerde, her en der invallen en daarnaast nog even een emigratie voorbereiden. 

Want Arie vertrekt. Samen met Letty vliegt hij 1 juli naar de andere kant van de wereld om in Nieuw-Zeeland een nieuw bestaan op te bouwen. Werk heeft hij nog niet, maar daar maakt hij zich niet druk om. En terecht. Die mensen daar hebben geen idee wat voor goede gasten naar ze onderweg zijn. De muziekscene in Nieuw-Zeeland zal nooit meer hetzelfde zijn en mensen met technische vaardigheden zijn overal welkom.

Ik heb al veel gezegd over de muzikale kwaliteiten van Arie. Nog onvermeld is gebleven wat een heerlijke vent het is. Oneindig praten over muziek, over muzikanten en over het leven. Er is wat afgelachen bij en ná optredens en niet te vergeten tijdens de legendarische derde helften bij de repetities van Big Band Heerde. Die zullen niet meer hetzelfde zijn en de naam Arie zal nog regelmatig vallen.

Arie en Letty, het ga jullie goed. Een heel mooi leven gewenst in een van de mooiste landen ter wereld. Al het geluk is jullie gegund. En Arie, bedankt voor het verrijken van mijn muzikale leven en alle fijne, geweldige, leuke en mooie momenten die we samen beleefd hebben.

See you mate!Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl